НАВАНТАЖЕННЯ КУЩІВ ВИНОГРАДУ

Навантаженням куща називають кількість залишених вічок, пагонів та грон. Досягається бажане для виноградаря навантаження щорічним обрізуванням виноградних кущів в осені та обламуванням непотрібних зелених пагонів і видаленням зайвих суцвіть і грон навесні і початку літа. Правильне обрізування кущів забезпечує нормальний приріст пагонів при цьому досягається рівновага між можливостями кореневої системи та розвитком вегетуючих та продуктивних органів. При неправильному обрізуванні рівновага порушується в бік підсилення одних процесів і послаблення других. Зазвичай обрізування буває коротке (3-4 вічка), середнє (6-8 вічок) і довге (10 і більше вічок). Все залежить від сили росту куща, його походження та стану. Європейські сорти та більшість сучасних гібридних форм дають добрий врожай як при короткому, так і при середньому обрізуванні. Азіатські та сильно рослі сорти – при довгому обрізуванні. При характеристиці того чи іншого сорту завжди дають рекомендацію скільки вічок обрізувати. Ці рекомендації мають більш орієнтуючий характер. Завжди потрібно при обрізуванні залишати десь на 30%, а то навіть і на 50% більше вічок на випадок поганої перезимівлі, враження мишами та інше. Якщо ми залишимо лише рекомендовану кількість вічок, то в нас може не вистачити навесні достатньої кількості пагонів. Деякі більш досвідченні виноградарі залишають на стрілці всі вічка на усю відведену для даного куща довжину с тим, щоб мати можливість вибрати найкращі пагони з оптимальною відстанню між ними. При обрізуванні слід враховувати також вік і загальний стан куща.

Операції по обламуванню пагонів виконують в два етапи. Перше обламування виконують на самому початку весни, коли на кущах розкриваються головні, заміщаючи і сплячі бруньки. Обламують всі ті, які не будуть використані для формування куща та отримання врожаю. Друге обламування виконують в той період, коли пагони біля його основи ще не встигли задеревеніти та легко обламуються. Якщо проґавити цей момент, то на ріст задерев’янілих і зайвих пагонів витрачатимуться поживні речовини, і згодом їх видалити обламанням буде  неможливо. В такому разі прийдеться їх обрізувати, а такі операції призводять до нанесення ран на кущі. Друге обламування виконують при появі на пагоні 5-7 листочків, це десь 10-15 травня у нашій зоні, коли вже чітко визначились плодові пагони та безплідні, двійники та слабі пагони. Правильне проведення регулювання навантаження куща перевіряють по силі росту пагонів. Якщо пагони починаючи з початку травня ростуть слабо, а їх верхівки слабо загнулися, то це означає, що кущ перевантажений.

Як перевантаження так і недовантаження не сприяють отриманню хорошого вражаю. При недовантаженні пагони будуть жирувати, а жируючи пагони, як правило, погано запасають поживні речовини в зиму і в наслідок цього вимерзають, і кущ може загинути. Часто в цей період отримують безліч дзвінків з приводу того, що пагони переростають передчасно до того як їх потрібно вкорочувати. Це є яскравим прикладом того що кущ був недовантажений. Не менш більшої шкоди завдає і перевантаження кущів. Затримується їх ріст, суцвіття закладаються пізно і  розмір грон невеликий, крім того ягоди не набирають цукру та й пізно достигають. Це призводить до того, що кущу не вистачає часу на накопичення поживних речовин для успішної перезимівлі. Часто густо перевантажені кущі дуже довго відновлюються.

І нарешті останнє регулювання врожайності — це видалення зайвих грон. Є ряд сортів які називають сортами самовбивцями, які можуть на одному плодовому пагоні мати 3-4 грона. Це такі сорти як Надежда АЗОС, Талісман, Лора, Вікторія, Аркадія та багато інших. Якщо на них залишити всі грона, то вони будуть змушені втрачати на їх визрівання навіть минулорічні запаси поживних речовин накопичені в рукавах, та коренях, щоб витягнути вражай. Тому треба бути більш обережними і своєчасно, коли ягоди достигають маленької горошинки, виділяти зайві грона. А то й навіть інколи ще на стадії цвітіння, щоб зменшити втрату поживних речовин і направити їх на розвиток однієї грони. Вважається доволі таки пристойним отримання вражаю для середньо рослого куща в межах 13-20 кг при площі живлення від 4 до 5 м2. Проте такі врожаї мало кого влаштовують, потенціальні можливості винограду особливо сильнорослих, потужних кущів дозволяють отримати до 40-60, а той більше кілограмів с куща. Звичайно це можливо лише при виконанні поетапно всіх технологічних операцій, які можуть забезпечити кущ усім необхідним, це живлення, достатня волога, достатня сонячна енергія і відчуття виноградарем самої рослини. Для цього треба добре знати виноград і любити цю справу. Навіть після багатьох десятиліть вирощування винограду його потенційні можливості ще до кінця не вивчені. Наприклад, на сорті Нізіна виноградарем та винахідником цього сорту В.М. Крайновим в співпраці з вченим І.О. Кострикіним було отримано рекорд врожайності 120 кг с куща. Зрозуміло, що не кожен сорт може витримати таке навантаження але факт є факт. Відомий на усю Україну та найближче зарубіжжя виноградар із Запоріжжя А.Ф. Шмельов, який славився самими високими урожаями на своєму винограднику, на експериментальних кущах на пагонах гібридної форми Велес залишав по 3 грона (3кг, 2,5, 1,5кг) усього 7кг. Неймовірно. У моєї практиці ця гібридна форма при обмеженні площі живлення 2 на 2 м давала 26 кг (8грон, одна 4,6 и 7 по 3кг). Це далеко не кращій по тій погоді урожай. Були значно і кращі, але більше 40кг не було ні разу. На гібридній формі Преображеніє той же Шмельов вирощував по 2грона на пагоні (по 3кг и 2кг). А таких пагонів у нього було 20, тобто урожайність  була 100кг с куща. Передані показники урожайності є своєрідним орієнтиром для виноградарів. Мені пощастило з ним познайомитися. Це справжній майстер своєї справи.

На моєму винограднику найбільш урожайними були Ася, Преображеніє, Ювілей Новочеркаська, Супер бежевий, Шоколадний, Талісман, Антоній Великий, Атаман Павлюк, Алтай, Надежда АЗОС та багато інших. А взагалі мене більше цікавило випробування нових гібридних форм. Початківцям раджу нарощувати урожайність на своїх кущах поступово із року в рік, в ніякому разі не перевантажувати молоді кущі. Отримавши великий урожай, необхідно дати їм перепочити рік другий, тобто знизити навантаження. І пам’ятати, що тільки бур’ян росте сам по собі, а виноград треба вирощувати, підвищувати свою майстерність. Скільки б років ви не займалися виноградом, треба підвищувати кваліфікацію, щоб повністю пізнати особливості цієї рослини. На сам кінець приведу декілька мудрих прислів’їв:

  • Виноград така рослина, що якщо бажаєш отримати максимальний урожай, йому необхідно не раз поклонитися
  • Бажаєш отримати багатий урожай – поклонись 300 раз виноградному кущу
  • Кожна грона винограду каплею поту омита